Voit lähettää aineiston tai latauslinkin sähköpostitse yhteyshenkilöllesi, tällöin tiedostokoko voi olla maksimissaan 15 Mb.
Voit lähettää ja ohjeistaa painoaineiston meille myös tämän lomakkeen avulla:
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

Tilaajan tiedot

Tilaus

Click or drag files to this area to upload. You can upload up to 10 files.
Jotta valmis painotuote vastaisi haluttua väreiltään ja laadultaan, tässä muutama nyrkkisääntö koskien painoaineistoa:

Tiedostomuoto

  • Paras muoto painoaineistolle on PDF. Otamme vastaan myös muita formaatteja, mutta nämä eivät yleisesti ole sellaisenaan painokelpoisia, vaan vaativat  käsittelyä ennen siirtoa painotuotantoon.
    Tiedostojen käsittelystä painokuntoon ja mahdollisesta korjailusta veloitamme 80e/h + alv.

Aineiston koko

  • Arkkipainoon menevä aineisto tulee olla tehtynä mieluiten 1:1 kokoon halutun lopputuloksen kanssa. Suurkuvatulosteissa skaalaus voi olla esim. 1:2 tai 1:4.
  • Vihkoformaattiin tarkoitettu aineisto tulee aina toimittaa erillisinä sivuina, asemointiohjelmat hoitavat sivut oikeaan järjestykseen tuotantoa varten.

Värimäärittely

  • Jotta värit toistuisivat kuten on tarkoitettu, tulee neliväritulostukseen lähetettävä materiaali olla käännettynä CMYK-muotoon. Käytämme tuotannossa CMYK-profiilia ISO Coated v2 tai Coated FOGRA39.
  • PMS-värimäärittelyt sekä rgb-värit kääntyvät tuotannossa cmyk-muotoon ja toistuvat lähintä vastaavalla värisekoituksella.

Kuvien tarkkuus

  • Suositeltava vähimmäisresoluutio arkkipainotöissä (A3 ja pienemmät) on 300 – 600 dpi ja sitä suuremmissa 150 dpi. JPEG-pakkauksessa suositellaan käytettäväksi high- tai maximum quality -asetuksia.

Teksti ja fontit

  • Fontit tulee upottaa mukaan pdf-tiedostoon (embed). Pienen määrän tekstiä voi kääntää myös vektorimuotoon (InDesignissa ja Illustratorissa ”luo ääriviivat / create outlines”), jolloin ulkoasu pysyy varmimmin samana. Emme suosittele rasteroimaan tekstejä bittikarttamuotoon.

Leikkuuvara, eli ”bleed” ja tarvittavat merkinnät

Tuotannossa kuvan asemointi voi elää aavistuksen verran, joten leikkauskohta voi vaihdella sen mukaisesti. Jotta vältyttäisiin tästä syystä arkin reunaan jäävältä valkoiselta reunalta, tulisi reunaan ulottuvien värien ja kuvapintojen jatkua tarkoitetun leikkauskohdan yli. Ylimenevää ja pois leikattavaa aluetta kutsutaan leikkuuvaraksi, eli ”bleediksi”.

  • Hyvä vakiomitta bleedille on 3 mm. Alue määritellään esim. InDesignilla ja Illustratorilla aineiston luontivaiheessa, mutta voidaan lisätä jälkeenkin päin.
  • Tärkeää on muistaa sisällyttää bleedit sekä leikkuumerkit (crop marks) mukaan aineistoa vietäessä PDF-muotoon, vähintään 2 mm etäisyydelle leikkuureunasta.
  • Muita merkintöjä, kuten esim. värikalibrointipalkkeja tai kohdistusmekkejä ei useinkaan tarvita.

 

Mikäli tarvitset lisätietoja, ota yhteyttä!

Suurkuvaa sekä erikoispainotuotteita varten ohjeistamme erikseen.